torsdag 16 juli 2009

Österlen-rundan



Det har blivit en tradition att fira mammas födelsedag med en rutt till Österlen. Och besöken brukar bli: 1. Eckerlunds i Tomelilla. Perfekt shoppingväder, en störtskur kom lämpligt nog just då. En snygg tunika inköptes. 2. Ingelstakalkon. Inköp där med. Pappa ville luncha där men blev nedröstad. 3. Olof Viktors. God fika. Vi köpte hem gott surdegsbröd. Vi fick hoppa mellan vattenpölarna på innergården, en ny omgång störtskur uppstod. 4. Ystad. Hälsa på mormor och pappas bror. 5. Sjörup. Hälsa på farmor och farfars grav.

Mormor är snart 101 år, har varit ett paket i många år sen ett antal strokes och hjärnblödningar. Hör knappt, ser dåligt, är halvt förlamad. Men inuti är hon frisk! Och blir uppenbart frustrerad när hon inte kan kommunicera. Jag är inte så ofta och hälsar på vilket jag kan ha dåligt samvete för. Även denna gång.

Hon kände igen mig, och hon började signalera att hon ville något. "Am" sa hon och pekade mot sitt sällskapsrum. Kram tänkte jag, så det fick hon. "Am" fortsatte hon igen efter kramen. Ram? Tavlor plockades ner och visades. "Nää". Foton? "Nää". Väggklocka? "Nää". Hon ritade i luften en fyrkant runt sig. Det enda som var kvar var guldspegeln. "Jaa". Den skulle jag ha, tyckte hon. Jag blev yberkluven, jag kommer inte dit för att samla på mig arvegods. Men tar jag inte emot den är jag ju otacksam. Säger jag att den kan hänga kvar tills... well, vad är det man vill förneka? Jag tog den med mig, jag tror att hon blev glad. Hon vill avsluta och ha allt avklarat innan hon lämnar oss för gott.

Vad är det för liv, en enda lång väntan till slutet. Så vill inte jag dö, men jag vill heller inte trycka på "knappen", även om jag vet att det är det hon vill. Farmor dog hastigt, i sitt hem. Precis som hon ville.

Därefter åkte vi till min farbror och där dök även min kusin upp med sambo. Fem år sedan jag träffade Gunilla sist. Vi umgicks mycket när vi var små, det hände alltid saker ute på landet med en pojkflicka.

Dagen blev mer minnesvärd än väntat. Det känns bra!

tisdag 14 juli 2009

Viktigt stickmöte i trädgården

Det blir så mycket roligare att sticka om man sitter med pratiga vänner i trädgården. Vilken underbar eftermiddag! Hoppas att jag lyckats övertala Monica och Sol-Britt att gå med i Facebook nu. Kan Maj-Gret kan väl de!! :-)

Katja kom hit en sväng för mätning till klänningen jag skall sy.
Vi satt på trädäcket och drack te och åt skorpor med nygjord rinnig jordgubbssylt (hade inget pektin hemma). Vi fick sällskap av den envisa getingen som tror sig äga trädäcket. Den rinniga sylten funkade däremot bättre i kakan som jag bjöd stickflickorna på senare. Utan tillsats av geting!

När de hade åkt hem, tog jag en promenad i byn. Att det kan vara så stängt och dött en sån här härlig sommarkväll. Förbannade lite att jag inte drog till Cuba Café ändå...



Kardemummakaka med rinnig jordgubbssylt!

måndag 13 juli 2009

Igår provade jag på något nytt!

Efter att ha blivit lite tjatad på av några vänner blev det till slut av. Jag har dansat lindy hop! Det var kul och enklare att lära trots mina två vänsterfötter. För en gångs skull var inte mina salsakunskaper i vägen. Och lindy hop var betydligt lättare att lära sig än salsa.

Musiken är struttig 40-tals-swing. Man blir ju glad av den. Några av dansarna hade klätt sig i passande attribut; keps, hängslen, klockad kjol, prickigt. Och snittålder (på Ribban) var 25+.

Och kanske det blir kurs för mig till hösten! Fast jag skulle vilja lära mig samba. Och mambo. Och reggaeton...

Om vädret blir bättre, sticker jag nog till Ribban ikväll igen. Då är det salsa. Måste ju testa om jag minns något. Har inte dansat sen bröllopet för tre år sedan. Trist.

På onsdag får jag väl också ta dit, så mina andra vänner som är linedance-frälsta tystnar. De tjatar mer än lindy hop-vännerna kan jag berätta. Förhoppningsvis kommer de att tystna, för ett tag. Eller för några dagar åtminstone hehe. Det enda positiva med linedance enligt min mening, är att man inte måste dansa i par. Det är alltid överskott på tjejer, killar skärp er! Musiken gillar jag inte heller riktigt eftersom de spelar all sorts musik förutom just country. Mina vänner försöker med att "men vi dansar till salsalåtar också"...

Det hör liksom ihop, musiken och dansstilen man förväntas dansa till. Visst, tekniskt sett, kan man säkert dansa salsa till dansband, linedance till swing osv. Men det stämmer ändå inte riktigt.

Min fina sjal



Jag måste visa detta! En överraskning från mitt jobb. Jag har designat mönstret till en förpackning, men inte visste jag att det skulle bli en fräsig sjal. Och denna sjal kommer bli mycket användbar, den matchar allt i min garderob!!